Helldivers
Helldivers

Bescherm Super-Earth tegen allerlei buitenaardse levensvormen in deze co-op twinstick shooter van de makers van Magicka

PlayStation 3 PC PlayStation 4 PlayStation Vita


Uitgever
PlayStation Mobile Inc.

Ontwikkelaar
Arrowhead Game Studios

Winkelprijs
€17.99

Releasedatum
07-12-2015

Helldivers (Review)

Geschreven door Gerd Smits

Super Earth, het bastion van de mensheid, is onder aanval! Bewapen jezelf en neem het op tegen deze buitenaardse indringers! De mensheid leeft al jarenlang vredig in onze “gecontroleerde democratie”! Verspreid deze democratie in het hele heelal en word een legende! Word een Helldiver!

Democratie boven!

Met deze slagzin probeert de regering van Super Earth mensen te lokken om deel te nemen aan het Helldiverprogramma. Een elite-gevechtseenheid die de drie rassen van buitenaardse indringers moet terugdrijven en de glorie van de mensheid verspreidt over het hele heelal. Al is de glorie van de mensheid minder glorieus dan de regering laat uitschijnen. In deze “gecontroleerde democratie” ligt de uitslag van verkiezingen iets meer voor de hand dan in een normale democratie. Het is vooral een manier om mensen te lokken en te brainwashen om voor Super Earth te strijden, zonder echt te begrijpen waarom. Super Earth wordt volgens de regering bedreigt door drie buitenaardse rassen. Die rassen moeten, weer volgens de regering, uitgeroeid worden om het menselijk bestaan te garanderen. Het is een fantastische knipoog naar enkele bekende landen op onze eigen Aarde, die net hetzelfde doen als de regering van Super Earth. Een beetje maatschappijkritiek kan nooit kwaad.

De maatschappijkritiek is alvast aanwezig, maar hoe zit dat met de gameplay? Helldivers is een top down, twinstick shooter. Dat betekent in grote lijnen dat het spel van bovenaf bekeken wordt en dat je de twee analogsticks gebruikt om te lopen en te bewegen. Op PC zit dit net iets anders in elkaar, maar het principe blijft hetzelfde. Je beweegt met de WASD of ZQSD toetsen en je mikt en schiet met de muis.

Wapens zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van shooters. Helldivers stelt je een groot arsenaal ter beschikking aan wapens en ondersteuning. Die ondersteuning zijn hulpmiddelen die je kan droppen of oproepen door middel van een snelle toetsencombinatie in te geven. De hulpmiddelen variëren van zelfsturende machinegeweren en exo-suits tot luchtbombardementen en kernbommen. Wapens zelf zijn ook voldoende aanwezig. Keuze genoeg dus. Kies zelf hoe je wilt spelen.

Friendly Fire!

Zelf je uitrusting kiezen is heel leuk, maar je moet uitkijken voor te sterke wapens. Jawel, te sterke wapens. "Friendly fire" is een belangrijk onderdeel van Helldivers. Als je niet overweg kunt met een shotgun of een luchtbombardement is de kans groot dat je je teamgenoten de lucht inblaast. Zelfs met het inroepen van bevoorrading kan een teamgenoot onder een dropship terecht komen en het loodje leggen. Maar geen paniek, je teamgenoten zijn zo weer terug op de been na een snelle toetsencombinatie. Natuurlijk, hoe minder “ongelukjes” je hebt, hoe meer punten je op het einde van een missie zal krijgen.

Samen met drie vrienden de buitenaardse bedreiging te lijf gaan is ontzettend leuk. “Per ongeluk” fout schieten of een foute granaat gooien is gegarandeerd uren plezier. Solo kan je ook aan de slag maar dat wordt snel redelijk saai. Als je niet solo wilt spelen of geen vrienden hebt, is er nog de matchmaking optie, maar dat is altijd een risico. Soms zit er een rotte appel tussen die enkel en alleen aanwezig is om zijn teamgenoten het leven zuur te maken.

Een beetje kritiek op onze maatschappij, ontzettend leuke gameplay en graphics die me doen denken aan Starship Troopers maken van deze Helldivers een zeer aangename verrassing. De missies kunnen soms wat repetitief en frustrerend zijn, maar zoek drie vrienden en begin er maar aan. Ik garandeer je dat je je zeker gaat vermaken. Democracy awaits you!

4/5

Review gebaseerd op PC versie.