Forza Motorsport 6
Forza Motorsport 6

Meer dan 450 auto's, 20 locaties, online races met 24 deelnemers en tweespeler splitscreen, Drivatar tegenstanders en volledig aanpasbare auto's met schade. Dat zijn de ingrediënten van deze nieuwe racegame van Turn 10.

Xbox One


Uitgever
Microsoft Game Studios

Ontwikkelaar
Turn 10

Winkelprijs
€59.99

Releasedatum
15-09-2015

Forza Motorsport 6 (Review)

Geschreven door Michiel Vanolst

Bij de lancering van de Xbox One, ondertussen bijna 2 jaar geleden, hoorden enkele geweldige launch titles. Qua exclusives deed Microsoft het niet slecht. Dead Rising 3 is een top game. Ryse: Son of Rome zag er ongelooflijk goed uit, maar schoot in termen van inhoud toch wat te kort. Voor de autofreaks onder ons was er ook nog Forza Motorsport 5. Deze viel jammer genoeg in dezelfde categorie als Ryse. Als launch title deed het zijn werk: het liet zien waartoe de Xbox One tot in staat was. En toegegeven, Forza 4 overtreffen was geen kleine taak. Maar als Forza game leek het allemaal toch wat gehaast ineengezet. Weinig auto’s, weinig circuits, weinig vernieuwingen…

De titel die Forza fans verdienen!

Fast forward naar 2 jaar later, september 2015. Na het geweldige Forza Horizon 2 komt Microsoft eindelijk met de volgende iteratie in de “Motorsport” hoofdfranchise. Dit is de game die Forza 5 in principe had moeten zijn. Als we het over een waardige opvolger voor Forza 4 zouden hebben, dan is het deze game wel. 450 basis auto’s, meer dan het dubbele van de 200 die Forza 5 te bieden had. Meer circuits, betere multiplayer, betere graphics, betere geluiden, noem maar op. Alles is erop vooruitgegaan, en om eerlijk te zijn, dit is hoe het moet zijn!

Slippery when wet

Maar de grootste verandering is toch zonder twijfel de toevoeging van regen en nachtraces. Op het eerste zicht lijken die nachtraces weinig verschil te brengen. Wat minder licht, daarvoor heb je toch koplampen? Wel het is meer dan dat, en dit voel je meteen als je begint te spelen. Aangezien de zon er niet is om het asfalt te bakken, warmen je banden trager op, waardoor je minder grip hebt. Daarnaast is ook niet elk parcours even goed verlicht. Het feit dat je de volgende bocht niet altijd ziet aankomen zorgt er wel degelijk voor dat je veel voorzichtiger gaat rijden.

En ik zou hier een technische uitleg kunnen geven over hoe aquaplaning in zijn werk gaat, maar zelfs zonder die kennis weet je ook dat je sneller slipt als het regent. Tijdens deze races vormen er zich ook plassen op het circuit, die je echt beter kan vermijden tegen hoge snelheden. Dit zijn dus niet alleen gimmicks die wat diversiteit in het uitzicht van de game brengen. Turn 10 heeft dit echt ongelooflijk goed uitgewerkt, waardoor je jezelf doorheen al deze races ook echt wel een andere rijstijl moet aanleren.

Tot aan de eindmeet

Zie je graag mooie auto’s? Dan mag deze niet in je verzameling ontbreken. Dit is een game waarmee je dagen, weken, maanden mee bezig kan blijven. Auto’s kopen, aanpassen naar jou smaak, en daarna ze misbruiken op je favoriete circuit. Met Forza Motorsport 6 kan je het allemaal, en in elk opzicht beter dan met zijn voorgangers. Casual racen met misbaksels tegen je kameraden, met het nodige gelach inbegrepen, of op het puntje van je stoel met hypercars tegen die ene hele goeie speler online, het gaat allemaal. De Forza franchise heeft traditiegewijs wel iets te bieden voor elke auto liefhebber, niet enkel voor de mensen die een ultra realistische racing simulator zoeken.

5/5

Review gebaseerd op Xbox One versie.